شخصیت های برجسته






تربت جام در یک نگاه
جمعیت در سال 1395
سرشماری سال 1395
تربت جام از روزگار باستان تاکنون به نامهای گوناگونی چون پوژگان، بوزگان، بوزیگان، بوزجان، پوچکان، زام، سام، جام، تربت شیخ جام و تربت جام خوانده شدهاست. شهری باستانی به نام پوژگان از سده ۳ پ. م تا سده ۲ هـ. ق، در کنار شهر کنونی وجود داشته که ظاهراً در اثر زلزله از بین رفتهاست. شهر کنونی از حدود سده ۳ هـ. ق، ایجاد و اندک اندک گسترش یافتهاست. این شهر پس از بازسازی و آبادی دوباره، «بوزجان» یا «پوچکان» نامیده شده و کرسی ناحیه جام، (به گویش شمالی قهستان) گردیدهاست. اصطلاح پوژگان به دلیل وجود نداشتن حروف «پ»، «ژ» و «گ» در زبان عربی به بوزجان تغییر نام پیدا کردهاست.
زبان اکثر مردم شهر فارسی است. مردم این شهر اکثراً اهل تسنن و مابقی شیعه هستند. اقوام مختلفی در تربتجام زندگی میکنند که ترکمنها، ارگنجیها، اعراب، هزارهها[جت ها، بلوچها و فارسها از مهمترین آنها هستند. در دهه ۵۰ و ۶۰ شمسی به واسطه جنگ و بحرانهای داخلی در کشور افغانستان تعدادی بسیاری زیادی از اتباع افغانی در تربت جام سکنی گزیدند
مجموعه مزار و موزه شیخ احمد جام همراه با معماری بسیار زیبا و دیدنی که در درون شهر قرار گرفتهاست از مهمترین بناهای دیدنی شهر است. کاروانسرا عباسآباد یکی از جاذبههای توریستی تربت جام کهن میباشد که مربوط به دوران شاه عباس صفوی میباشد و همچنین از آرامگاه شاهزاده قاسم انوار در روستای لنگر و دروازه و برج و باروها روستای محمودآباد سفلی نیز که در نزدیک تربت جام میباشد میتوان نام برد. علاوه بر این در اطراف تربت جام روستاهای با مناظر طبیعی و خوش آب و هوا وجود دارند که از جمله آنها میتوان از رونج، ابدال آباد، بزد و تیمنک نام برد.
شهرستان تربت جام واقع بر گستره جغرافیایی شرق خراسان از نظر موقعیت بین مدارهای ۶۰ درجه و ۱۵ درجه و ۳۰ دقیقه عرض شمالی و ۳۴ درجه و ۳۵ دقیقه تا ۳۵ درجه و ۴۷ دقیقه طول شرقی قرار گرفتهاست. مساحت تقریبی این شهرستان ۸۱۶۶ کیلومتر مربع و ارتفاع آن از سطح دریا بهطور متوسط ۹۲۸ متر است.